AZAMİ ÖĞRENİM SÜRESİ DOLAN ÖĞRENCİLER İÇİN EK SINAV HAKLARI İLE İLGİLİ DUYURU
Önlisans programlarında azami eğitim öğretim süresi 4 (dört) yıldır. 4 eğitim-öğretim yılını tamamladığı halde mezuniyet şartlarını yerine getiremeyen öğrencilere başarısız olduğu derslerden iki kere ek sınava girme hakkı tanınır.
- 2547 sayılı Kanunun 44/c maddesine göre azami öğrenim süresi sonunda mezun olamayan, üniversitemiz programlarında kayıtlı son sınıf öğrencilerine öğretim programlarında yer alan, daha önce alıp başarısız oldukları bütün dersler için (FF,YZ) ilan edilen tarihlerde 2 ek sınav hakkı verilir. Bu öğrencilere, öğretim programlarında yer alan azami öğrenim süreleri içerisinde daha önce hiç almadıkları dersler için ek sınav hakkı verilmez.
- Azami öğrenim süreleri sonunda mezun olamayan birinci sınıf ve ara sınıf öğrencilerinin kayıtları silinir. Bu öğrencilerden;
- Devam şartını yerine getirmedikleri dersler ve tamamı uygulamalı dersler için ek sınav hakkı verilmez.
- Sınav hakkı sonunda başarılı olan öğrencilerin kayıtları yeniden aktif hale getirilerek eğitimlerine kaldıkları yerden devam ederler.
- Bu öğrenciler öğrencilik haklarından yararlanamaz, katkı payı/öğrenim ücretini ödemeye devam ederler.
- Azami öğrenim süreleri sonunda mezun olamayan son sınıf öğrencilerinden, hiç almadıkları, devam şartını yerine getirmedikleri ve başarısız oldukları ders sayısı, azami süre ek sınav haklarını kullandıktan sonra, altı ve üzeri olan öğrencilerin kayıtları silinir. Alınmayan veya devamsızlıktan kalınan ders sayısına ders planında, öğrencinin alması gereken tüm (iş yeri uygulaması dersi, tasarım dersi, proje dersi vb.) dersler dahildir. Staj, alınmayan ve başarısız ders sayısında dikkate alınır.
- Azami öğrenim süreleri sonunda mezun olamayan son sınıf öğrencilerinin başarısız dersleri (hiç almadıkları ve devamsızlıktan kaldıkları hariç) olan öğrencilere;
- Devam şartını yerine getirdikleri her ders için iki ek sınav hakkı verilir.
- Devam şartını yerine getirmedikleri ve hiç almadıkları dersler için ek sınav hakkı verilmez.
- Ek sınavlar sonunda; hiç almadıkları, devam şartını yerine getirmedikleri ve başarısız oldukları ders sayısı beş ve altına düşüremeyen öğrencilerin kayıtları silinir.
- Ek sınavlar sonunda; hiç almadığı, devam şartını yerine getirmediği ve devam şartını yerine getirdiği halde başarısız olduğu ders sayısını beş ve altına düşüren öğrencilere üç yarıyıl ek süre verilir.
- Ek sınav hakkını kullanmadan, hiç almadığı, devam şartını yerine getirmediği ve devam şartını yerine getirdiği halde başarısız olduğu ders sayısını beş ve altına düşüren öğrencilere dört yarıyıl ek süre verilir.
- Öğrenciler, hiç almadığı ve devam şartını yerine getirmediği derslerin; devam şartlarını ek süre içerisinde yerine getirmek zorundadır.
- Ek sınavlar sonunda başarılı olan öğrenciler, mezuniyet için gerekli olan diğer şartları yerine getirdiklerinde mezun edilir.
- Azami öğrenim süreleri sonunda mezun olamamış ve ek sınav hakkını kullanarak veya kullanmayarak eğitimlerine devam eden öğrenciler, öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Bu öğrenciler sınava girdiği ders başına öğrenci katkı payı/öğrenim ücretini ödemeye devam ederler.
- Ek süre verilen öğrenciler; verilen ek süre içerisinde açılacak ara sınav ve dönem sonu ile bütünleme sınavlarına girerler. Dönem sonunda ayrıca sınav hakkı verilmez.
- Azami öğrenim süreleri sonunda, ek sınavlar sonunda veya ek süre sonunda başarısız ders sayısını tek derse düşüren öğrencilere sınırsız sınav hakkı verilir.
- Ek süre sonunda mezun olamayan veya başarısız ders sayısını tek derse düşüremeyen öğrencilerin kayıtları silinir.
- Sınırsız sınav hakkından yararlanan ancak üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı sınavlara girmeyen öğrenci, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve kaydı silinir.
- Kayıtlı olduğu programdan mezun olmak için gerekli bütün derslerden başarılı olduğu halde, mezuniyet için gerekli not ortalamasını sağlayamayarak ilişiği kesilme durumuna gelen son yarıyıl öğrencisine, not ortalamasını yükseltmek için diledikleri derslerden sınırsız sınav hakkı verilir.
- Ek sınavlar; her eğitim-öğretim döneminin sonunda, bütünleme sınavlarının bitiminden itibaren bir sonraki yarıyılın ders kayıtlarından önce tamamlanır. Sınav başvuru ve sınav tarihleri ilgili Birim tarafından öğrencilere duyurulur.
- Öğrenciler, ek sınavlar için akademik takvimde belirtilen veya ilgili Birim tarafından ilan edilen süre içerisinde yazılı olarak başvuru yapmak zorundadır. Başvuru süresi içerisinde başvurusunu yapmayan öğrenci, ek sınav hakkından vazgeçmiş sayılır. Sınavlara katılmayan öğrenciler, sınav hakkını kullanmış sayılır.
- Ek sınavların birincisinde sınavına girdikleri dersi başaran öğrenciler, not yükseltmek amacıyla aynı dersin ek sınavının ikincisine giremezler. Birinci ek sınav hakkını kullanmayan öğrenciler ikinci ek sınav hakkını kullanabilirler.
- Öğrencilerin ek sınavlarda almış oldukları notlar aynen kabul edilir. Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Eğitim- Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde belirlenen harf notları ile değerlendirme yapılır.
- Ek sınavlar için mazeret sınavı düzenlenmez.
- Bu usul ve esaslarda yazılı olmayan durumlarda; Kanun, Yönetmelik, Yönerge ve diğer mevzuat hükümleri ile Senato Kararlarında belirtilen hükümler uygulanır.
Son Güncelleme Tarihi: 05 Mayıs 2024, Pazar