İLK VE ACİL YARDIM PROGRAMI
ÖĞRENCİ KABUL KOŞULLARI
Öğrenciler ÖSYM tarafından düzenlenen Temel Yetenek Testi (TYT)‘nden aldıkları puana göre yerleştirilmektedir.
PROGRAM HAKKINDA KISA BİLGİ
Ambulans ve acil bakım teknikerliğinin eğitimi, ön lisans düzeyinde iki yıldır. Öğrenciler teorik ve pratik derslere ilave olarak acil serviste ve 112 ambulanslarında uygulama yapar. Programı bitirenlere Ön Lisans Diploması ve "Acil Yardım Teknikeri" unvanı verilir .
Ambulans ve acil bakım teknikeri olmak için kişilerin fen bilimlerine, özellikle biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı, hasta ve zayıf insanlara yardım etmekten hoşlanan, bedence sağlıklı ve güçlü, çabuk ve doğru karar verebilen, dikkatli, soğukkanlı ve sorumluluk duygusu güçlü, başkaları ile iyi iletişim kurabilen kimseler olmaları gerekir .
Ambulans ve acil yardım teknikerleri, üniversite ve devlet hastanelerinin, özel sağlık kuruluşlarının; acil servisleri ve işyeri acil yadım ünitelerinde çalışırlar.
Sahada ve hastanelerin acil servislerinde triyaj ve acil bakım dalı olması, meslek eğitiminin az sayıda üniversitede verilmesi ve öğrenci kontenjanlarının düşük olması nedeniyle mezun olan öğrenciler iş bulma konusunda fazla zorlanmamaktadırlar ve Paramedik ve Ambulans Komisyonu bünyesinde mesleki faaliyetlerini sürdürmektedir.
İLK VE ACİL YARDIM TEKNİKERİ GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI
İlk ve acil yardım teknikerleri, acil sağlık hizmetlerinde acil tıbbi yardım ve bakım ile sınırlı kalmak kaydıyla, bakanlıkça belirlenen sertifikalı eğitim programlarını tanımlamak suretiyle hastaya müdahele ve bu hususta lazım gelen iş ve eylemleri yapabilirler.
İlk ve acil yardım teknikerleri, acil yardım ve hasta nakil ambulanslarında sağlık personeli, komuta kontrol merkezlerinde çağrı karşılama personeli olarak ve hastane acil servislerinde sağlık personeli olarak çalışırlar. Bu personel gerektiğinde (güvenli sürüş eğitimi sonrası) ambulans sürücüsü olarak görev yaparlar.
- Periferik venöz ve introsseoz girişim yapmak
- Hastaneye ulaşıncaya kadar kabul edilen acil ilaçları ve sıvıları kullanmak
- Oksijen uygulaması yapmak
- İleri hava yolu uygulamaları yapmak
- İleri kardiyak yaşam desteği ve ileri travma yaşam desteği yapmak
- Uygun taşıma tekniklerini bilmek ve uygulamak
- Kırık, çıkık ve burkulmalarda stabilizasyonu sağlamak
- Yara kapatma ve basit kanama kontrolü yapmak
- Acil doğum eylemine yardımcı olmak
- Görevinin tüm aşamalarında haberleşme ağını doğru ve hızlı bir şekilde kullanmak
- Ambulansı, teknik, tıbbi araç gereç ve malzeme yönünden kullanıma hazır tutmak
- Görevi ile ilgili yazışma, raporlama, dosyalama, arşiv ve istatistiki çalışmaları yapmak
EĞİTİM SÜRESİ: 2 yıl
DİPLOMA TÜRÜ: Önlisans
LABORATUVAR SAYISI: 1
ÜST DERECE PROGRAMLARA GEÇİŞ
Yatay Geçiş;
Tamamen veya kısmen yabancı dil ile eğitim yapan yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş için ilgili yükseköğretim kurumunun yapacağı yabancı dil yeterlilik sınavından başarılı olmak ya da ulusal veya uluslararası geçerliliği olan yabancı dil sınavlarından ilgili yükseköğretim kurumunun belirlediği başarı düzeyinde bir puanı başvuru sırasında belgelemek şarttır.
Yatay geçişle gelen öğrencilerin önceki diploma programından almış olduğu dersler muaf tutularak, diploma programını bitirdiği yükseköğretim kurumundan almış olduğu derslere göre genel not ortalaması belirlenir.
Dikey Geçiş;
Lisans öğrenimine başlama hakkı elde eden öğrencilere üniversitelerince ön lisans eğitimi sırasında almış oldukları derslerden eş değer kabul edilenlere muafiyet verilerek ve kredileri dikkate alınarak, programdan alması gereken dersler belirlenir. Öğrencinin alması gereken derslere göre programa kaydı yapılarak, eğitime devam hakkı verilir. Yabancı dille öğretim yapılan programlarda ve zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı bulunan programlarda öğrencilerin lisans programına başlayabilmeleri için üniversitenin yapacağı yabancı dil muafiyet sınavını geçmeleri veya yabancı dil hazırlık sınıfına devam ederek başarılı olmaları gerekir.
ÖLÇME-DEĞERLENDİRME
Vize –Final – ve Tek Ders Sınavı yapılmaktadır.
Ders Muafiyeti;
ÖSYM tarafından yapılan sınava girerek, birinci sınıfa kesin kaydını yaptıran öğrenciler, öğrenime başlayacakları eğitim-öğretim yılının ilk haftası içinde başvurmaları halinde, önceden diğer yükseköğretim kurumlarında başardıkları derslerden ilgili yönetim kurulu kararı ile muaf kabul edilebilir. Bu takdirde bulunduğu sınıfta alması gereken toplam kredi miktarının en az %75’inden muaf olan bir öğrencinin intibak ettirileceği bir üst sınıf belirlenir. Bu durumda intibak ettirilen süre azami öğrenim süresinden düşülür.
MEZUNİYET KOŞULLARI
Akademik not ortalaması 2 ve üzeri olan ve 120 AKTS kredilerini tamamlamaları halinde mezun olmaktadırlar.
PROGRAMI BİTİRENLERİN ÇALIŞMA ALANLARI:
Mezunlar, Kamu ve özel kuruluşların acil yardım birimlerinde, Acil sağlık hizmeti merkez idare birimlerinde, Acil yardım istasyonları, Acil yardım, hasta nakil ve özel donanımlı ambulans servislerinde, Acil yardım kontrol ve komuta merkezlerinde görev yapabilirler.
İŞ İMKANLARI :
KPSS sınavını kazanmış olmak ve atanmak şartı ile bu sektördeki Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışabilecekleri gibi Özel Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Sağlık Teknikeri olarak çalışabilirler.
MÜFREDAT ve DERS İÇERİĞİ için tıklayınız.